Dofteana Village, Bacau County

News, history, geography, comunity, utilities, tourism *** New : free chat free blog

 
Latest articles

Village's Veterans (by Ana Hanganu)
Miss grand parents (by Daniela Chitigoi)
The duck dance (by Ana Hanganu)
Baptism Ritual (by Ana Hanganu)
Petronela Spoiala-Folk Music Singer
Wedding in Haghiac Village (by Daniela Chitigoi)
Traditional Wear (by Dana Camara)
Easter Tradition (by Dana Camara)
Investment in education (de Iulian Vasilica)
Dofteana Park Pension (by Iulian Vasilica)
Traditional Dance (by Ana Hanganu)
Bear Play (by Ana Hanganu)


 

RITUALUL BOTEZULUI ÎN COM .DOFTEANA JUD. BACĂU

 

ÎNV. ANA HANGANU

ŞC. CU CLS I-VIII HĂGHIAC, DOFTEANA BACĂU

 

Naşterea unui copil a reprezentat din totdeauna un eveniment deosebit în viaţa unei familii. Copilul schimbă viaţa unui cuplu,făcându-l mai responsabil, iar toată atenţia se va concentra asupra modului de creştere şi educaţie al celui ce va însemna cea mai de preţ avere. Fiecare locuitor al satului, indiferent de starea materială aşteaptă cu bucurie şi nerăbdare apariţia pe lume a ,,moştenitorilor’’. Pe timpul sarcinii femeia trebuie să mănânce tot ce pofteşte ,altfel se crede că poate pierde sarcina.Nu trebuie să fure sau să ia un lucru fără să spună deoarece pot apărea pe corpul copilului semnele lucrurilor furate. Se cumpără hăinuţele cu care se scoate copilul din maternitate spunându-se că cel care va oferi primele scutece va fi simpatizat mai mult de copil.

Fiecare lăuză trebuie să aibă o ,,moaşă’’care va veni timp de 40 de zile şi va îmbăia copilul,va face masaj acesteia, va merge la preot în prima zi când s-a născut copilul pentru ca acesta să facă o rugăciune specială şi ,,aghiasmă’’ cu care se va stropi copilul şi mama, iar până la botez nu are voie să iasă din curte.

În cele 40 de zile mama primeşte rudele şi prietenii care vin în ,,rodin’’aducând daruri celui mic.

La 40 de zile se oficiază ,,BOTEZUL’’. Moaşa pregăteşte copilul îmbrăcându-l cu hăinuţe curate şi îl duce până în pragul SF. Biserici unde este preluat de ,,naşă’’.În pridvor intră lehuza căreia i se oficiază o slujbă specială( MOLIFTELE) atât pentru ea cât şi pentru copil. Se intră apoi în Biserică unde este pregătită cristelniţa pentru botez (înfăşurată cu atlas alb, panglică roşie şi flori) . aici are loc BOTEZUL, slujba aceasta având două părţi

Pe o masă, separat de cea pe care se află obiectele preotului, se aşază copilul, se dezbracă şi se miruieşte de către preot ,lumânarea fiind tot timpul aprinsă. Are loc aşadar, prima parte a slujbei . În a doua parte a slujbei, copilul este introdus în cristelniţa cu apă, iar când este scos din apa sfinţită este aşezat în hainele naşei, prima fiind,, CRÂŞMUŢA’’, o bucată de pânză albă care trebuie lăsată lângă copil până a doua zi când are loc scoaterea din mir. Se spune că dacă cel mic va murdări crâşmuţa, când va fi mare va face ruşine părinţilor, aşa că trebuie avut grijă ca aceasta să se păstreze curată. Copilul este îmbrăcat cu hainele naşei ,ţinut de către aceasta în braţe până la sfârşitul celei de-a doua părţi a slujbei ,iar lumânarea aprinsă în permanenţă în SF Biserică, în drumul spre casă însoţind pruncul şi stinsă la pragul casei în momentul în care naşa dă copilul mamei spunând,,Ţi-am luat un păgân şi ţi-am adus un creştin’’ A doua zi are loc ,SCOATEREA DIN MIR’’.

Într-un vas special, curat (o balie) se pune apă caldă pentru a se îmbăia copilul ,iar în apă naşa adaugă mai multe lucruri care au fiecare o anumită semnificaţie. Se pun flori,(să fie frumos ca florile) bani,( să aibă parte de bogăţie) miere,(să-i fie viaţa dulce) busuioc, (să-i surâdă norocul) un ou, (să-i fie viaţa uşoară) se aprinde lumânarea de la botez şi se picură ceară , iar aceasta se va ţine aprinsă în timpul cât naşa îl va îmbăia, pentru ca ceea ce îi va ura sau îi va prezice naşa , să se adeverească. Cu o bucăţică din betele sfinţite la botez de preot, naşa spală copilul pe tot corpul,făcându-i diferite urări :,,să aibă ochii sănătoşi, frumoşi, pentru a vedea ce este bine şi ce este rău,să audă numai lucruri,iar de cele rele să se fereacă, să aibă mâini sănătoase, harnice care să facă numai lucruri bune bune,să aibă minte sănătoasă, ageră, iscusităsă poată pricepelucrurile folositoare, să aibă picioare sănătoase cu care să meargă numai pe drumul cel drept şi bun în viaţă etc. Aceste urări sunt asemenea ,,ursitoarelor’’ care preziceau viitorul copilului, aşa că naşa cu multă răbdare şi calm ,prezice un viitor cât mai bun şi frumos. Copilul este scos din apă şi îmbrăcat cu haine noi, albe aduse de naşa apoi este dus în faţa invitaţilor care au pe masă ,,bucate’’, dar nu au voie să servească până ce naşa nu ,,închină ’’copilul astfel ,,Închin al meu fin şi-al lui Dumnezeu creştin(se pronunţă numele copilului şi se ridică sub forma SF. cruci) în numele Tatălui, a Fiului şi a Sf .Duh, amin(de trei ori) I se urează din nou:,,Să crească sănătos, frumos , să facă cinste părinţilor, să fie iubit de toată lumea, să ajungă om învăţat, să aibă parte de un prinţ sau de o prinţesă care să-aprecieze toată viaţa….. etc.

 

 

Urmează petrecerea,iar la sfârşitul acesteia este adus copilul de naşă care îl poartă pe la fiecare masă, pentru ca cei prezenţi să ofere un dar părinţilor, iar copilul va primi ,,SOMN’’ adică un dar în bani, ce are ca semnificaţie,,să doarmă bine ‚’pentru a creşte mare. În urma naşei trebuie să vină moaşa cu un cozonac scobit la mijloc în care se pun bani de către invitaţi ceea ce semnifică dorinţa de a avea copii. Lucrul acesta are o influenţă în ceea ce priveşte fertilizarea femeii.

La un an naşii vin cu daruri la fin pentru ,,a-i lua din păr’’. Se taie pentru prima dată după botez fire din părul copilului care se lipesc de doi bani de argint cu ceară curată în formă de cruce. Când copilul va ajunge la momentul căsătoriei, naşii de botez vor fi şi naşii de cununie.Până se va ivi acel acel moment naşii sunt părinţii spirituali, sunt modelul demn de urmat, iar finuţul îndrumat de părinţi va purta respectul cuvenit şi orice întâlnire cu naşii va fi aşteptată cu mare nerăbdare şi bucurie .Respectul pentru naşi îl va însoţi pe micuţ toată viaţa ,ca un model demn de urmat şi transmis din generaţie în generaţie.

 




Romanian 

Disclaimer
Please note that translations are not yet verified, so there are many translations errors. With appologize.


 


Login Form
User name
Password
Verification codeJJPV
Enter code

Inregistrare



Involve with this project

The Dofteana.ro project is under continous development. If you want to get involve you can help this project by sending any kind of information to be published on this site.

We respect privacy and author copyright.



On Line Users
Total users : 659538
Guests : 659528
On this section : 13
Registered : 0


About Dofteana.ro Project Terms of use web design&programming by VIMp
Romanian